Jyrkilä Oy - Suomen upea Länsirannikko 5.7. - 11.7. (7pv)

Suomen upea Länsirannikko 5.7. - 11.7. (7pv)05.07.2021


Nyt pääset helposti kokemaan Länsirannikon upeita kohteita. Matkalla näemme mm. upean Rauman vanhan kaupungin, Kristiinankaupungin ja Kaskisten näyttävät puutalokorttelit, Vaasan monet kasvot, Tankarin majakkasaaren sekä Kalajoen upeat hiekkasärkät. Nämä on pakko kokea ja nähdä!


5.7. Keräily ja ajo Raumalla. Matkalla nautimme aamukahvit uudelleen avatulla ehkä Suomen tunnetuimmalla taukopaikalla Lahnajärvellä. Saavumme Raumalle noin klo 13 ja nautimme ensin lounaan ravintola Villa Tallbossa. Lounaan jälkeen vierailemme oppaan kanssa  Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseossa. Kun Raumalla olemme niin ehdottamasti ohjelmaan kuuluu myös Vanhan Rauman  kävelykierros. Kierroksen jälkeen nautimme vielä iltapäiväkahvit.

Kahvittelun  jälkeen majoitumme hotelli Vanhassa Raumassa.

6.7.

Aamiainen hotellilla. Lähdemme klo 09:00 kohti Kristiinankaupunkia ja Kaskista. Kristiinankaupungissa aloitamme nauttimalla kahvit suolaisen kera. Kahvittelu hetken jälkeen tutustumme oppaamme kanssa nähtävyyksiin. Näemme mm komean raatihuoneen, kuulemme mistä on saanut nimen Kissanpiiskaajankuja ja näemme mielenkiintoiset  tullituvat. Ennen, kun Suomi oli vielä osa Ruotsin valta­kuntaa, perittiin kaupunkiin tulevilta kauppiailta pieni tulli­maksu. Vuosina 1680 ja 1720 rakennetut tulli­tuvat ovat muistona näiltä ajoilta.

Länsirannikolla Vaasan ja Porin välissä sijaitseva Kristiinankaupunki (ruotsiksi Kristinestad) on yksi maamme kulttuurihistoriallisesti arvokkaimpia kohteita: sen vanha, ruutukaavan mukaan rakennettu puukeskusta on hämmästyttävän hyvin säilynyt ehjä kokonaisuus, jota tulipalot eivät ole päässeet tuhoamaan. Valtaosa nyt nähtävistä taloista on peräisin 1800-luvulta, mutta joukossa on myös 1700-luvun rakennuksia.

Kreivi Pietari Brahe perusti kaupungin jo vuonna 1649, jolloin Ruotsi-Suomen hallitsijana oli kuningatar Kristiina. Kristiinankaupunki oli 1800-luvun puolivälissä Suomen tärkeimpiä satamakaupunkeja, josta kauniit purjealukset veivät maailmalle tervaa ja puutavaraa. Merenkululla oli niin suuri vaikutus kaupungin kehitykselle, että siellä voi edelleen aistia tuulahduksen suurten purjelaivojen aikakaudelta.

Kierroksen jälkeen jatkamme matkaa kohti Kaskista. Nautimme maittavan lounaan idyllisellä vanhalla paloasemalla jossa nykyään toimii ravintola Sininen Hetki. 

Kaskisten keskusta on täynnä värikkäitä puutaloja, joiden suuret pihat ovat kauneimmillaan kesäisin. Miljöö on kuin idyllisimmästä vanhanajan elokuvasta tai lastenkirjan kulisseista. Entisaikojen tunnelma yhdistyy täällä mutkattomasti nykyajan mukavuuksiin.

Kaskisten asemakaava on säntillisesti ruutukaavaan piirretty. Sen määräsi itse Ruotsin kuningas Kustaa III aikanaan lausuen ”Se paikka Kaskisissa, johon uusi kaupunki perustetaan, mitataan geometrisesti ja asianmukainen kaava katuineen ja toreineen piirretään”. Näin tehtiin, ja Kaskisten kaupunki perustettiin vuonna 1785. Myöhemmin Kaskinen sai lempinimekseen Pohjanmaan Manhattan.

Kaskisista jatkamme kohti Vaasaa ja pysähdymme Närpiössä hetkeksi kirkon pihalle. Siellä on rivi rivissä pieniä, punaisia, ikkunattomia rakennuksia, yhteensä n. 150. Kyseessä ovat ainutlaatuiset kirkkotallit. Niitä käytettiin entisaikaan hevostalleina kirkon jumalanpalveluksen ajan. Tallit rakennettiin hevosia varten ja pitkien ulkonevien kattojen oli tarkoitus suojata rekiä ja kärryjä.  Vanhimmat säilyneet kirkkotallit ovat 1700-luvun lopulta, mutta joitakin talleja rakennettiin vielä 1900-luvun alussa. Talleja on ollut enimmillään lähes 400.  

Majoittuminen Vaasassa hotelli Scandic Waskia.

7.7.

Aamiainen hotelilla. 

10-11.30 Opastettu kiertoajelu Vaasan keskustassa ja Vanhassa Vaasassa, missä tutustumme Vaasan historiaan ja kauniiseen Mustasaaren kirkkoon (käynti kirkossa, jos varaustilanne sallii). Rakennus, jonka suunnitteli Carl Fredrik Adelcreutz ja rakennettiin 1776-1786, luetaan yhdeksi parhaimmista kustavilaisen tyylin rakennukseksi Suomessa ja se oli alun perin hovioikeus.   Vanhasta Vaasasta matka jatkuu Suomen pisimmälle sillalle, Raippaluodon sillalle.

12.00-13.30 Vierailu Maailmanperintöportissa, Merenkurkun maailmanperintösaariston vierailukeskuksessa. LOUNAS (klo 12.30-13.30) Ravintola Berny’ssä sillan kupeessa. 

13.30-14.15 Lounaan jälkeen matka jatkuu Södra Vallgrundin viehättävään kylään ja siellä vierailemme Sommaröhallenissa (klo 13.45-14.15). Täällä on myynnissä lähes 80 saariston ja lähiseudun käsityöläisen tuotteita.

14.15-16.00 Paluumatkalla vierailu STRÖMSÖSSÄ (klo 15-16). Opastetun kävelykierroksen aikana tutustutaan Strömsö lifestyle-ohjelman ympäristöön Vaasan Västervikissä. Kierroksen aikana kuulemme vanhan huvilan ja muiden rakennusten yli 100-vuotisesta historiasta.


16.30 Takaisin hotelilla. Vapaata aikaa.

8.7.

Aamiainen hotellilla.

Klo 09:30 Lähdemme kohti Pietarsaarta. Pietarsaaressa teemme ensin oppaan kanssa kiertoajelun jonka jälkeen nautimme lounaan Rosenlundin vanhassa Pappilassa. Lounaan jälkeen teemme oppaan johdolla kierroksen upeassa Aspegrenin puutarhassa. Pappilan edustalla yli hehtaarin suuruinen Aspegrenin puutarha puolestaan on barokin aikakauden mukaisesti muotopuutarha.  Pappilapihaa hallitsee aikansa (1775-76) yksi suurimmista ja uudenaikaisimmista kivinavetoista. Nyt siinä toimii monialainen, laadukas kotiseutumuseo. Rosenlund muodostaa täydellisen 1700-luvun miljöön, ainutlaatuisen koko Pohjoismaissa.

Kierroksen jälkeen jatkamme matkaa kohti Kokkolaa jossa majoittaudumme Sokos Hotelli Kaarlossa. Majoittautumisen jälkeen teemme kierroksen  torin lähellä olevaan upeaan Vanhaankaupunkiin Neristaniin. Vanhakaupunki on yksi Suomen laajimpia säilyneitä puukorttelialueita, 12 korttelia. 

9.7. 

Aamiainen hotellilla. Lähdemme Tankarin majakkasaarelle. Yhteysalus lähtee satamasta klo 12.  Tankarin historiallinen majakkasaari sijaitsee eteläisellä Perämerellä Kokkolan ulkosaaristossa. Matkaa Kokkolan satamasta kertyy noin viisitoista kilometriä. Yli satavuotias majakkavanhus on ohjannut turvallisesti maihin jo monen monta alusta.

Saaren alkuperäinen nimi oli Tankokari ja se oli kalastajien käytössä jo ennen majakan rakentamista. Kalastajat ylläpitivät yhteistyössä saarella pientä mökkiä, jonka ikkunat avautuivat merelle. Keskellä huonetta sijaitseva tulisija antoi valoa ikkunoista ja sen avulla merellä liikkuvat suunnistivat pimeässä. Majakan itsensä lisäksi Tankarin saarella on runsaasti katseltavaa ja myös pieni kahvila-ravintola saaristolaisruokineen, joten päivä hurahtaa kuin siivillä. Opastetulla kierroksella pääset tutustumaan muun muassa saaren 1700-luvulta peräisin olevaan kirkkoon, jota ei ehkä ulkoa katsoen tunnistaisi heti kirkoksi, jollei huomaisi sen ristiä. Kirkon ulkomitat ovat 8,2 x 6,25 metriä. Tankarin kirkko on rakennettu aikanaan kalastajille, jotta heillä ei ollut niin pitkä matka pakolliseen jumalanpalvelukseen. Kirkosta on tullut nykyisin suosittu vihkipaikka ja siellä järjestetään myös pieniä konsertteja, hartaushetkiä ja toisinaan myös jumalanpalveluksia. Retken kesto n 5 tuntia.

Saavuttuamme satamaan jatkamme matkaa kohti Kalajokea jossa majoittuminen kylpylähotelli Sanissa.

10.7.

Aamiainen hotellilla. Retki Maakallaan Kaljaasi Ansiolla.

Kallankarien erikoisuus on niiden luonnon lisäksi saarten itsehallinto Ruotsin vallan ajalta, joka pohjautuu kuningas Adolf Fredrikin vuonna 1771 säätämään hamina-ordningiin, jossa karien hallinto määrätään kalastajien huostaan. Maakallan asiat päätetään karikokouksessa. Se pidetään kerran vuodessa, aina Jaakonpäivää lähinnä olevana sunnuntaina.  Maakallassa viivytään noin tunti. Maakallassa asuu yhäkin kesäisin kalastajia, joilta voi ostaa tuoretta ja savustettua siikaa. Maakallan nähtävyyksiin lukeutuvat upea kirkko, pappila ja museo, joka on juuri uudistettu. Matkan kokonaiskestoaika on noin 4,5 tuntia ja sen aikana tarjotaan kahvia ja virvokkeita sekä herkullinen lohikeittoateria sisältäen leivät ja juoman.

11.7.

Aamiainen hotellilla. Klo 11 luovutamme huoneet ja lähdemme kotimatkalle. Matkalla pysähdymme Haapajärvellä K.J.Ståhlbergin lapsuudenkotimuseolla. Perhe Ståhlberg saapui Haapajärvelle heti suurten kuolonvuosien jälkeen. Elämä 1800-luvun lopun pappilassakin oli tuohon aikaan varsin vaatimatonta, mutta tästä huolimatta elämä ja lapsuus Haapajärvellä olivat jättäneet lähtemättömät jälkensä K. J. Ståhlbergiin. Lapsuudessaan pappilan lapset Kaarlo Juho ja hänen sisaruksensa omaksuivat muun muassa tasavertaisuuden ajatuksen ja suomen kielen leikkiessään tasavertaisina yhdessä muiden lasten kanssa.

Kierroksen jälkeen jatkamme matkaa Pihtiputaalle jossa nautimme maittavan lounaan noutopöydästä ravintola Takkatuvassa. Kotkaan saavumme n klo 20.

Matkan hinta 898 euroa/hlö sis. Majoitukset kahden hengen huoneessa, kuljetukset ja kuljettajan palvelut, oppaiden palvelut,  ohjelmassa mainitut kohteet sekä risteilyt, 7 x lounas, ohjelmassa mainitut kahvit, Kalajoella kylpylän käyttöoikeus. 

Matkapaketti yhden hengen huoneessa 1098 euroa.

Lähtöaikataulu ja hinnat

A B
05:45 Hamina - Haminan linja-autoasema 898 € 1098 €
06:05 Kotka - Karhulan linja-autoasema 898 € 1098 €
06:25 Kotka - Kotkan linja-autoasema 898 € 1098 €
06:45 Kotka - Jyrkilän tallit 898 € 1098 €
06:50 Pyhtää - Siltakylän pikavuoropys. 898 € 1098 €
07:00 Pyhtää - Pyhtään kk pikavuoropys. 898 € 1098 €
07:15 Loviisa - Loviisan matkahuolto 898 € 1098 €
07:45 Porvoo - Porvoon turistipysäkki 898 € 1098 €
Hintaryhmät
A: Matkapaketti, Aikuinen
B: Matkapaketti 1HH

Matkapaketti sisältää
Matkapaketti

Liikennöitsijä

Jyrkilä Oy
Kotka
050-3866001
matkat@jyrkila.com
Aittakorventie 2
48400 Kotka

Esite tästä matkasta

Aloita varaaminen tästäValitettavasti vapaiden lippujen määrä ei riitä
passengers.validation.frontseats
Syötä kaikille matkustajille etunimi, sukunimi, lipun tyyppi, kyytiinnousupaikka ja mahdolliset lisäkysymykset.