Jyrkilä Oy - Suomen kaunis Länsirannikko 4.7. - 11.7.

Suomen kaunis Länsirannikko 4.7. - 11.7.04.07.2023


Matkaohjelma.

4.7. Keräily Hamina - Karhula - Kotka - Tallit - Pyhtää - Loviisa - Porvoo. Ajo Poriin. Matkalla omakustanteinen kahvipysähdys.

Porissa lounas Noormarkun Klubilla joka on tunnettu paikallisista herkuistaan.

Lounaan jälkeen aloitamme opastetun kierroksen Alvar ja Aino Aallon jäljillä. Arkkitehti Alvar Aalto ja hänen vaimonsa, arkkitehti Aino Aalto tekivät pitkään Ahlströmin kanssa hedelmällistä yhteistyötä. Sen pohjalta syntyi suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun mestariteoksia, joihin tutustutaan aluksi Ahlström Voyage -näyttelyssä. Näyttelyssä on esillä mm. Aalto-maljakoiden prototyyppejä ja Aaltojen alkuperäisiä piirustuksia ikonisista lasiesineistä. Sen jälkeen lähdetään kävellen tutustumaan ulkoapäin vierastalo Vainiolaan ja maailmankuuluun Villa Maireaan. 

Opastetun kierroksen kesto on n. 90 minuuttia. Kävelyä ruukkialueella on n. kaksi kilometriä. 

Kierroksen jälkeen suuntaamme kohti yhtä Porin suosituimmista nähtävyyksistä nimittäin Porin Mausoleumia Mausoleumi kuuluu Porin kansalliseen kaupunkipuistoon.

Mausoleumin rakennutti liikemies Fritz Arthur Jusélius 11-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleen tyttärensä Sigridin viimeiseksi leposijaksi. Sigridin ja Fritz Arthur Juséliuksen sarkofagit ovat mausoleumissa nähtävillä. Sigridin äiti ja sisko on haudattu Pienen Kappelin läheisyyteen sukuhautaan. Juséliuksen toisen vaimon hauta on myös Pikku kappelin läheisyydessä ja kolmas vaimo mausoleumin pihamaalla.

Uusgoottilaista tyyliä olevan mausoleumin suunnitteli tunnettu kirkko-arkkitehti Josef Stenbäck. Mausoleumin pohjalaatta valettiin 1900-luvun taitteessa. Alun perin mausoleumia koristivat Akseli Gallen-Kallelan maalaamat freskot. Freskojen tuhoutuminen alkoi kuitenkin jo vuonna 1903. Keskihallin freskojen mennessä todella huonoon kuntoon, ne korvattiin vuoteen 1925 mennessä yksi kerrallaan kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin pronssireliefeillä. Nykyiset freskot ovat vuosilta 1933–39 taiteilija Jorma Gallen-Kallelan maalaamat isänsä Akseli Gallen-Kallelan luonnosten mukaan.

Kierroksen jälkeen majoitumme Sokos hotelli Poriin.

5.7. 

Aamiainen hotellilla. 

Klo 10 aloitamme Aavan meren kierros. Kierroksella tutustutaan kaupunkiin ja Porin merellisimpään kaupunginosaan Reposaareen sekä Yyterin alueeseen.

Kierros alkaa tunnin kaupunkikiertoajelulla, jonka jälkeen suunnataan kohti Porin rannikkoa.  Reposaareen johtavan pengertien varrella on Meri-Porin hyötytuulipuisto suurine tuulimyllyineen. Hetken pysähdyksen aikana saamme tietoa tuulivoimasta. Matka jatkuu vielä n. 10 min. Reposaaren omaleimaiseen kaupunginosaan. Perillä nautitaan maittava lounas perinteikkäässä perinteikkäässä vanhassa Reposaaren ravintolassa joka on erityisen tunnettu kalaherkuistaan.

Ruokailun jälkeen tehdään saarikierros ja tutustutaan sen norjalaistyyliseen tunturikirkkoon. Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio on vihitty kirkossa vuonna 2009. Tämän jälkeen paluu takaisin kohti kaupunkia. Kaupungissa juodaan vielä iltapäiväkahvit. Opastus päättyy ja jatkamme kohti Vaasaa jossa majoitumme Sokos hotelli Vaakunassa.

6.7.

Aamiainen hotellilla.

Matka kohti Pietarsaarta. Päivän ensimmäinen kohteemme on NANOQ - Ensimmäinen Arktinen Museo Suomessa.

Kesäkuussa 1991 Suomen ensimmäinen arktinen museo avattiin Pietarsaareen. Museon nimeksi valittiin Nanoq, joka on grönlantia ja tarkoittaa jääkarhua. Museossa esitellään arktisten alueiden kansoja, kulttuureita, ilmastoa ja ympäristöä. Nanoq on kunnianosoitus viimeisille arktisille luonnonkansoille ja heidän kulttuureilleen. Lisäksi museossa voi tutustua jännittäviin tarinoihin kuuluisista pohjois- ja etelänavalle suunnaneista retkikunnista. Nanoq on vuosien varrella kasvanut huimasti ja siitä on kehittynyt vireä arktinen kulttuurikeskus, jossa vierailee vuosittain tuhansia ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Museo sijaitsee metsän keskellä, luonnon rauhassa. Alueella on useita pieniä tupia, joista jokaisella on oma tarina kerrottavanaan. Museon päärakennuksen esikuva on Pohjois-Grönlannissa sijaitseva turvemaja ja museorakennus sulautuu maisemaan täydellisesti.

Museokierroksen jälkeen jatkamme kohti Aspegrenin puutarhaa ja ravintola Rosenlundia jossa nautimme lounaan. Lounaan jälkeen pääsemme tutustumaan puutarhaan. 

Aspegrenin puutarha ja Rosenlundin pappila muodostavat ainutlaatuisen puutarhaympäristön kaupunkialueella. Rovasti Gabriel Aspegren rakennutti Rosenlundin 1700-luvulla, ja puutarha on Suomen vanhimpia pappilapuutarhoja ja Pohjoismaissa ainutlaatuisen hienona säilynyt ympäristö. Aspegrenin puutarha polveutuu 1700-luvun pappilasta, ja koko alue on noin 5 hehtaarin suuruinen. Gabriel Aspegren toimi kirkkoherrana ja myöhemmin rovastina Pedersöressä ja Pietarsaaressa 1700-luvun jälkipuoliskolla. Hän oli varttunut hyödyn aikakaudella ja kannatti innokkaasti uusia maan- ja puutarhanviljelyn aatteita. Hän esimerkiksi toi ensimmäisenä seudulle omenan ja perunan.

Puutarhakierroksen jälkeen suuntaamme kohti Pietarsaaren keskustaa ja teemme vielä opastetun kaupunkikierroksen. Kierroksen jälkeen nautimme vielä iltapäiväkahvit kahvila Paviksen terassilla merenrannalla.

Kahvittelun jälkeen jatkamme kohti Kokkolaa ja majoitumme Sokos hotelli Kaarlessa.


7.7. 

Aamiainen hotellilla.  

10:30 aloitammme kaupunkikierroksen jonka aikana tutustumme vanhakaupunki Neristaniin, joka on Kokkolan keskustan helmi. Se on yksi maamme arvokkaimmista, yhtenäisimmistä ja laajimmista säilyneistä puukaupunkialueista. 12 korttelia kattava yhtenäinen asemakaava on peräisin 1660-luvulta. Suurin osa Neristanin rakennuksista on 1810–1880-luvuilta, vaikkakin vanhimmat rakennuksista ovat jopa 1600-luvulta. 

12:00 Retki Tankarin majakkasaarelle. Retken kesto n 5 tuntia. Majakkasaarella on mm. vanha kalastajakylä, tunnelmallinen puukirkko, luotsisatama, lintuasema ja hylkeenpyyntimuseo .Saarella riittää mielenkiintoista historiaa. Hylkeenpyytäjät ottivat saaren tukikohdakseen jo 1500-luvulla. Kalastajakylän vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta. Tankariin perustettiin luotsisatama vuonna 1849. Kuutta vuotta myöhemmin kaikki luotsit kuolivat myrskyssä. Majakka aloitti toimintansa vuonna 1889.

Saarella nautimme herkullisen lohikeittoaterian  Cafe Tankarissa, sisältäen keiton, leivät, ruokajuoman, kahvi/tee ja makea piiras. (vaihtoehtona kasvis- tai lihakeitto).

Retken jälkeen ajo Kalajoelle jossa majoittuminen Kylpylähotelli Sanissa.

8.7.

Aamiainen hotellilla.

Aamiaisen jälkeen aloitamme retkipäivän joka sisältää kiinnostavia tarinoita särkiltä, Kalajoen historiaa ja hienoja luontoelämyksiä. Eikä tarvitse vain kuunnella ja seurata vieressä, vaan pääset myös itse osallistumaan. Yllätyksiä luvassa...

Päivän aikana tarjolla kevyt lounas ja kahvit.

9.7.

Aamiainen hotellilla.

Ajo Hailuotoon. Pysähdymme Hailuodon panimolla jossa mahdollisuus tehdä ostoksia.

Majoittuminen ja Illallinen hotellilla.

10.7.

Aamiainen hotellilla.

Tänään unohdamme kellon sekä kravatin ja annanmme itsellemme sekä  bussille lepopäivän. Marjaniemen upeat rannat salpaavat hengityksen takuulla joten keskitymme nauttimaan auringosta ja aaltojen loiskeesta. Illalla saunat lämpiävät meille ja pääsemme nauttimaan hyvistä löylyistä ennen herkullista illallista.

Illallinen hotellilla.

11.7.

Aamiainen hotellilla.

Kotimatkalle.

Lounas Kotimatkalla.

Matkan hinta 965 euroa/hlö sis. Kuljetukset ja kuljettajan palvelut, retkikohteissa oppaan palvelut, majoitus kahden hengen huoneessa aamiaisella, 6 x lounas, 2 x päivällinen, ohjelmassa mainitut kahvit, kaikki ohjelmassa mainitut retket sisäänpääsyineen. 

Matkapaketti Yhden hengen huoneessa 1185 euroa.

Laskutuslisä 6 euroa/varaus. Maksamalla varauksen yhteydessä verkossa ei laskutuslisää. 
Lähtöaikataulu ja hinnat

A B
06:00 Hamina - Haminan linja-autoasema 965 € 1185 €
06:15 Kotka - Karhulan linja-autoasema 965 € 1185 €
06:35 Kotka - Kotkan linja-autoasema 965 € 1185 €
06:55 Kotka - Jyrkilän tallit 965 € 1185 €
07:00 Pyhtää - Siltakylän pikavuoropys. 965 € 1185 €
07:10 Pyhtää - Pyhtään kk pikavuoropys. 965 € 1185 €
07:30 Loviisa - Loviisan matkahuolto 965 € 1185 €
08:00 Porvoo - Porvoon turistipysäkki 965 € 1185 €
Hintaryhmät
A: Matkapaketti, Aikuinen
B: Matkapaketti 1HH

Matkapaketti sisältää
Matkapaketti

Liikennöitsijä

Jyrkilä Oy
Kotka
050-3866001
matkat@jyrkila.com
Aittakorventie 2
48400 Kotka

Esite tästä matkasta

Aloita varaaminen tästäValitettavasti vapaiden lippujen määrä ei riitä
passengers.validation.frontseats
Syötä kaikille matkustajille etunimi, sukunimi, lipun tyyppi, kyytiinnousupaikka ja mahdolliset lisäkysymykset.